Brug Haaldersbroek ZaandamInfrastructuur

20055_003
De oude beweegbare brug tussen het Kalf en het Haaldersbroek in Zaandam is vervangen door een nieuwe brug. Het Haaldersbroek heeft een uniek door het rijk beschermd dorpsgezicht.

Over het project

In tegenstelling tot de oude brug is het val in staal uitgevoerd, geschikt voor alle wegverkeer. De bovenbouw bestaande uit de hamei en balanspriem is uitgevoerd in hout. De afmetingen van het hout dienden gelijk te blijven aan de oude brug, de belastingen zijn echter toegenomen vanwege het zwaardere val en de ballastkist. Om de doorbuiging van de priem te beheersen is een voorspanning toegepast met stalen stangen langs de bovenzijde van de liggers.

De brug betreft een ophaalbrug en wordt met de hand bewogen. Aan de zijde van het Haaldersbroek staat een tandwielkast met handslinger. Met een rondsel wordt een ‘kwadrant’ bewogen. Dit is een groot tandwiel dat een kwart van een cirkel omvat; gelijk aan de beweging van de brug. De normale openingshoek is 76°, maar dit kan vergroot worden tot 83° als leuningen gedemonteerd worden. Indien de maximale doorvaartbreedte van 5,3 m nodig is, kan het val ook uitgehesen worden en het kwadrant geheel in de tandwielkast gedraaid worden.

Ingenieursbureau Boorsma heeft, in opdracht van De Boer & De Groot, de totale engineering verzorgd van het definitief ontwerp (DO) en het uitvoeringsontwerp (UO): funderingen, landhoofden, val, bovenbouw en bewegingswerk.

Afbeeldingen

Wilt u meer informatie of weten wat wij voor u kunnen betekenen?
Ik sta u graag te woord; u bereikt mij via +31 (0) 880 188 300 of per mail: a.j.breimer@boorsma-consultants.nl

Anne Jan Breimer
Adviseur infrastructuur

Wilt u meer informatie of weten wat wij voor u kunnen betekenen?
Ik sta u graag te woord; u bereikt mij via +31 (0) 88 018 83 60 of per mail: c.nederpelt@boorsma-consultants.nl

Christian Nederpelt
Adviseur infrastructuur

Op zoek naar een multidisciplinair ingenieursbureau?

Deze website gebruikt cookies en vraagt om uw persoonlijke gegevens om uw ervaring te verbeteren.