Vlechtscherm schaaldak, LelystadConstructies

10513_001
Voor Kuperus & Gardenier te Lelystad is het constructief ontwerp gemaakt voor een houten vlechtscherm overkapping.

De constructie biedt beschutting aan wandelaars of fietsers in een beboste omgeving. Het architectonisch ontwerp is geïnspireerd op de nerven van een blad en de veren of vleugels van een vogel.

Over het project

De constructie bestaat uit een dubbelgekromde schaal; de zogeheten hyparschaal. Dankzij de schaalwerking van het houten vlechtwerk, was het mogelijk een zeer lichte constructie voor deze overkapping te ontwerpen. De dakbelasting (eigengewicht, sneeuw en wind) wordt gedragen door trek- en drukkracht in de latten en gelijkmatig verdeelde schuifkrachten langs de randbalken.

Voor de latten wordt gebruik gemaakt van de houtsoort essen. Deze houtsoort is enerzijds buigzaam en is anderzijds goed in staat om trek- en drukspanningen op te nemen. Dankzij de relatief grote volumieke massa kunnen er sterke verbindingen mee worden gemaakt. De houtsoort essen is een inlandse houtsoort, zodat deze lokaal verkrijgbaar is. Het vlechtwerk wordt afgedekt met een transparante kunststof folie als dakbedekking, zodat het hout tegen regen wordt beschermd.

De vorm en afmetingen van de overkapping zijn binnen zekere grenzen aanpasbaar, zodat het ontwerp van de overkapping voor meerdere doelen geschikt gemaakt kan worden. De maakbaarheid van het vlechtscherm schaaldak is eenvoudig, omdat het dak in-situ gevlochten kan worden zonder dat een ondersteunende mal nodig is. De schaalconstructie bestaat uit een vlechtwerk van houten latten met roestvast stalen schroef-verbindingen in de knooppunten en de aansluiting met de randbalk.

De hyparschaal kan worden uitgevoerd met gekromde randbalken. De randbalk wordt beschreven door een kromme in het vlak van de hyparschaal en heeft dus een hyperbolische vorm. Daarbij komen steeds twee latten samen komen in een knoop op de randbalk.

Wilt u meer informatie of weten wat wij voor u kunnen betekenen?
Ik sta u graag te woord; u bereikt mij via +31 (0) 88 018 83 60 of per mail: e.jonker@boorsma-consultants.nl

Erik Jonker
Adviseur constructies

Wilt u meer informatie of weten wat wij voor u kunnen betekenen?
Ik sta u graag te woord; u bereikt mij via +31 (0) 880 188 300 of per mail: h.geertsma@boorsma-consultants.nl

Henk Geertsma
Adviseur constructies

Op zoek naar een multidisciplinair ingenieursbureau?

Deze website gebruikt cookies en vraagt om uw persoonlijke gegevens om uw ervaring te verbeteren.