Warmte koude opslag bedrijvenpark Midden-Brabant Poort, GilzeGeologie

11267_002
Midden-Brabant Poort is een bedrijvenpark naast de A58 dat in 2012 op duurzame wijze is ontwikkeld.

Eén van de maatregelen is de realisatie en toepassing van een collectief systeem voor warmte/koude opslag (WKO). Hiermee kan optimaal gebruik worden gemaakt van een eigen energievoorziening.

Over het project

Om duurzaamheid invulling te geven op bedrijvenpark Midden-Brabant Poort, is er gezocht naar mogelijkheden om de energievoorziening te optimaliseren. Hiervoor is een collectief systeem voor warmtekoude opslag (WKO) toegepast. De toepassing van dit WKO-systeem zorgt voor een optimalisatie in hergebruik en levering van de restcapaciteit in diverse energiestromen van de gevestigde bedrijven. Hiermee wordt een bijdrage geleverd aan het verminderen van de milieubelasting van het bedrijvenpark. Het systeem geeft goedkope warmte in de winter en koeling in de zomer. Hiermee kan tot 32% bespaard worden op de energielasten.

Het WKO-systeem bestaat uit 10 warme bronnen en 10 koude bronnen met filterstellingen op 45-80 meter diepte. De doubletten hebben een onderlinge afstand van 250 meter. Het bedrijvenpark is met een ringvormige leiding op het WKO-systeem aangesloten. Elk bedrijf kan naar behoefte warmte en koude onttrekken aan de ringleiding.

Wij waren verantwoordelijk voor de effectenstudie en vergunningaanvraag van het WKO-systeem. Hiervoor hebben wij onder andere berekeningen gemaakt van de grondwatertemperatuurontwikkeling.  door ons gemaakte berekening

In de afgelopen jaren waren wij betrokken bij WKO-projecten van onder meer zorgcomplex Leijhoeve te Tilburg, distributiecentra van DocData en McGregor te Waalwijk, Lidl te Heerenveen en Nippon Express op de 2e Maasvlakte, alsmede het champignonbedrijf Rheinische Pilz Zentrale te Bürstadt (D).

Afbeeldingen

Op zoek naar een multidisciplinair ingenieursbureau?

Deze website gebruikt cookies en vraagt om uw persoonlijke gegevens om uw ervaring te verbeteren.