Aardbevingsbestendig renoveren portiekwoningen, Hoogezand-SappemeerConstructies

15329_002
In 2015 zijn door Ingenieursbureau Boorsma advieswerkzaamheden verricht in verband met een pilot nul-op-de-meter en aardbevingsbestendig renoveren van portiekwoningen te Hoogezand.

De portiekwoningen zijn in 1955 gebouwd. Daarom is eerst de actuele staat van de constructie in kaart gebracht.

Over het project

Het effect van aardbevingen op het bestaande metselwerk is in kaart gebracht. Daarna zijn verschillende aardbevingbestendige versterkingsmaatregelen onderzocht en zijn twee ontwerp varianten gemaakt. In het eerste ontwerp is uitgegaan van aardbevingsbestendig maken zonder energieprestatieverbetering. In het tweede ontwerp zijn de aardbeving- en energieopgave gecombineerd in een totaalaanpak. Bijzondere randvoorwaarde was dat de renovatie zo weinig hinder mag opleveren voor de bewoners dat blijvende bewoning mogelijk is. Ten behoeve van de ontwerpwerkzaamheden zijn inspecties uitgevoerd en berekeningen gemaakt conform NAM Basis for Design, NPR 9998 en Eurocode 8.

Ingenieursbureau Boorsma beschikt over een unieke combinatie van kennis op het gebied van bouwkundig, constructief en seismisch ontwerp en detailengineering. Onze medewerkers hebben bijgedragen aan de totstandkoming van NPR 9998.

Afbeeldingen

Op zoek naar een multidisciplinair ingenieursbureau?

Deze website gebruikt cookies en vraagt om uw persoonlijke gegevens om uw ervaring te verbeteren.