Albert Heijn Twijnstraat, UtrechtConstructies

12031_001
Albert Heijn aan de Twijnstraat in Utecht is een bestaande supermarkt gevestigd op de begane grond van een aantal aan elkaar geschakelde panden.

De winkel is in 2015 uitgebreid met de begane grond van een naastgelegen pand.

Over het project

Aan de straatzijde van het pand bevindt zich onder de begane grondvloer een gemetseld gewelf, dat een monumentale status heeft en daarom niet mag worden aangetast. De sterkte van dit gewelf is niet door berekening aan te tonen. Daarom is het gewelf gezekerd door in het gewelf een blijvende onderstempeling aan te brengen.

De bestaande constructie van het gebouw vertoonde de merkwaardige opbouw, dat de bovengelegen verdieping werd gedragen door zware houten balken, die op circa 0,50 meter van de scheidingsmuur op de begane grond waren aangebracht. Deze constructie is gehandhaafd.

Ter vergroting van het vloeroppervlak van de winkel moesten er dragende muren op de begane grond worden doorbroken. De bovenbouw van het pand is op een nieuwe tafelconstructie geplaatst van stalen kolommen en liggers, waaraan tevens de stabiliteit van het gebouw wordt ontleend.

De nieuwe staalconstructie en de nieuwe begane grondvloer zijn gefundeerd op stalen buispalen, die trillingsarm in de grond zijn gedrukt.

Afbeeldingen

Op zoek naar een multidisciplinair ingenieursbureau?