Jan Waaijerbrug, ZoetermeerInfrastructuur

12257_001
De Jan Waaijerbrug (werknaam: Hobbema 2.0) vormt de nieuwe verbinding voor fietsers en voetgangers tussen het Westerpark en de Nieuwe Driemanspolder te Zoetermeer.

Wij waren verantwoordelijk voor het uitvoeringsontwerp en het 3D tekenwerk van deze fiets- en voetgangersbrug. De brug is in 2013 gebouwd en opgeleverd.

Over het project

De nieuwe brug is in totaal ca. 220 m lang en er is 375 ton staal in verwerkt. De brug is opgebouwd uit weervaststaal (cortenstaal) en roestvast-staal voor de leuningen. De brugondersteuning wordt gevormd door kolommen aan de zijkanten van het brugdek. De kolommen lopen naar boven taps toe en vormen tevens de masten voor de verlichting.

De brug kromt zowel in het horizontale vlak als in het verticale vlak (hoogte). Dit resulteert erin dat nagenoeg elk onderdeel uniek is. De brug bestaat uit vijf componenten welke onderling gedilateerd zijn. De componenten zijn onderverdeeld in elementen die als los onderdeel over de weg naar de bouwplaats zijn getransporteerd en ter plaatse aan elkaar gelast. Hiervoor zijn mangaten in het brugdek opgenomen zodat onderhands gelast kon worden.

Wij zijn verantwoordelijk geweest voor het uitvoeringsontwerp van de stalen brug, voor zowel de tekeningen als de berekeningen. De brug is met behulp van 3D-software (Tekla Structures) volledig uitgetekend / gemodelleerd. Vanuit het model zijn alle unieke plaatuitsnijdingen gegenereerd.

In 2014 ontvingen de ontwerpers de Gemma Smid Architectuurprijs. Het Britse dagblad The Guardian noemde de brug een van de beste fietsverbindingen ter wereld.

In de afgelopen jaren waren wij betrokken bij onder andere de renovatie van de Prinsenbrug te Haarlem, de Rodetorenbrug te Zwolle en de spoorbrug over de Schinkel.

Afbeeldingen

Wilt u meer informatie of weten wat wij voor u kunnen betekenen?
Ik sta u graag te woord; u bereikt mij via +31 (0) 880 188 300 of per mail: a.j.breimer@boorsma-consultants.nl

Anne Jan Breimer
Adviseur infrastructuur

Wilt u meer informatie of weten wat wij voor u kunnen betekenen?
Ik sta u graag te woord; u bereikt mij via +31 (0) 88 018 83 60 of per mail: c.nederpelt@boorsma-consultants.nl

Christian Nederpelt
Adviseur infrastructuur

Op zoek naar een multidisciplinair ingenieursbureau?

Deze website gebruikt cookies en vraagt om uw persoonlijke gegevens om uw ervaring te verbeteren.