Noorderparkbrug, AmsterdamInfrastructuur

16262_002
Het stadsdeel Amsterdam Noord had de wens om in het Noorderpark twee bruggen aan
te leggen, die het Florapark en het Volewijkspark met elkaar verbinden.

Deze parken worden op dit moment nog gescheiden door het Noord-Hollands kanaal. Dit project behelst de totstandkoming van de noordelijke brug.

Over het project

De vaste fiets- en voetgangersbrug is totaal ongeveer 150 meter lang. Ter plaatse van het kanaal heeft de brug een overspanning van totaal 35 meter en ligt hier op bijzonder vormgegeven kanaalpijlers (ook wel de ballerina’s genoemd). Deze hoofdoverspanning is gemaakt van staal, terwijl de kortere aanbruggen bestaan uit randelementen van staal met een dekconstructie uit beton. Deze dekconstructie bestaat uit dikke breedplaatschillen (100 mm) welke op de bouw zijn aangestort tot een monoliete vloer (dit alternatief is in samenwerking met de aannemer tot stand gekomen).

Bijzonder aan het ontwerp van de brug is het leuningwerk. Dit bestaat uit ‘bloemenpanelen’ welke uit gegoten aluminium bestaan.

Ons bureau heeft de brug vanaf het nog globale ontwerp van de gemeente Amsterdam volledig in 3D uitgewerkt tot en met de werktekeningen voor de aannemers. Dit is zowel voor het staal als voor de civiele onderdelen gedaan waarbij ook de onderlinge raakvlakken door ons zijn afgestemd. Tijdens het ontwerp is er intensief samengewerkt met de architect om tot een optimale beeld&kwaliteit van de brug te komen.

Afbeeldingen

Op zoek naar een multidisciplinair ingenieursbureau?

Deze website gebruikt cookies en vraagt om uw persoonlijke gegevens om uw ervaring te verbeteren.