Seismisch ontwerp hout(skeletbouw)constructies, GroningenConstructies

16804_002
Ingenieursbureau Boorsma beschikt over een unieke combinatie van kennis op het gebied van seismisch ontwerp en detailengineering van hout- en houtskeletbouw constructies.

Over het project

In samenwerking met de TU Delft is reeds in 2012 door Ingenieursbureau Boorsma onderzoek verricht naar de stijfheid van (meerlaagse) houtskeletbouwconstructies en is een rekenmethode voor het bepalen van de gebouwstijfheid en vervormingen van de houtconstructie ontwikkeld.

Daarnaast hebben wij als lid van de TGB commissie Houtconstructies bijgedragen aan de totstandkoming van NPR 9998. Deze Nederlandse Praktijkrichtlijn kan van toepassing worden verklaard bij het ontwerpen en toetsen van aardbevingsbestendige bouwconstructies bij bevingen als gevolg van gaswinning. Het opstellen van de NPR is complex geweest doordat de aardbevingen door gaswinning in Groningen verschillen van natuurlijke bevingen zoals die elders in de wereld plaatsvinden.

Als gevolg van de gaswinning in Groningen (het Groningenveld) komen aardbevingen voor. Bij aardbevingen geldt dat de massa en stijfheid van het gebouw de hoogte van de belastingen op de constructie bepalen. Hout is zeer geschikt voor het bouwen in aardbevingsgebieden omdat het licht van gewicht is.

Afbeeldingen

Op zoek naar een multidisciplinair ingenieursbureau?

Deze website gebruikt cookies en vraagt om uw persoonlijke gegevens om uw ervaring te verbeteren.