Vechtbrug, WeespInfrastructuur

15382_001
Vanaf juli 2015 is in opdracht van Provincie Noord-Holland door Boskalis Nederland een reconstructie uitgevoerd van de N236 (Gooilandseweg). Naast het slopen van de oude Vechtbrug en de bouw van een nieuwe Vechtbrug bestaat het project uit het vervangen van de bestaande ongelijkvloerse kruisingen door drie enkelstrooks rotondes.

Over het project

Ingenieursbureau Boorsma was van voorontwerp (VO) tot uitvoeringsontwerp (UO) verantwoordelijk voor de totale engineering van de nieuwe Vechtbrug. Dit betreft zowel het constructief ontwerp van de landhoofden, kelder (prefab), pijlers (prefab), betonnen aanbruggen (Spanbeton), remmingwerken, als ook de staalconstructie van de bovenbouw (hamei en balans), het stalen val (vermoeiing) en de mechanische uitrusting (draaipunten en bewegingswerk). De brug wordt aangedreven door 2 hydraulische cilinders welke in de hameipoort zijn opgenomen. Speciale uitdaging vormde de slanke uitvoering van de balanspriemen.

De nieuwe Vechtbrug is naast de oude Vechtbrug gebouwd en is een stuk breder dan de oude brug uit 1937. De oude brug was een ophaalbrug met gekoppelde (open) balanspriemen en hameitorens. Ook is nu het fietsverkeer door middel van een geleiderail gescheiden van het autoverkeer. De verkeersveiligheid van de N236 is hiermee sterk verbeterd.

Wat Ingenieursbureau Boorsma betreft krijgen innovatie en duurzaamheid ook vorm in de organisatie van het proces. Integraal ontwerpen in 3D en het bundelen van ontwerpverantwoordelijkheden bij een beperkt aantal partijen zorgt er voor dat raakvlakken beter worden beheerd. Faalkosten en verrassingen in de uitvoering worden hiermee geminimaliseerd. Dit is duurzaamheid in ‘optima forma’.

Het complete kunstwerk is in één Inventor model gemodelleerd. Vanuit het 3D model zijn de tekeningen gegenereerd. Ook de betonwapening van de pijlers en de kelder is in 3D gemodelleerd (Spanberg). In het Inventor model kan ook het openen en sluiten van de brug worden gesimuleerd. De beweging is op deze manier onderzocht op clashes met de vaste constructie. Ook de zinkers, mantelbuizen, geleiderails, afsluitbomen, camera’s en lichtmasten zijn integraal in het constructiemodel opgenomen. In de constructie van de betonnen dekken en de kelder is rekening gehouden met het inhijsen van het val door middel van mobiele kranen. In verband hiermee is ook een verificatie van het hijsplan uitgevoerd.

 

Afbeeldingen

Wilt u meer informatie of weten wat wij voor u kunnen betekenen?
Ik sta u graag te woord; u bereikt mij via +31 (0) 880 188 300 of per mail: a.j.breimer@boorsma-consultants.nl

Anne Jan Breimer
Adviseur infrastructuur

Wilt u meer informatie of weten wat wij voor u kunnen betekenen?
Ik sta u graag te woord; u bereikt mij via +31 (0) 88 018 83 60 of per mail: c.nederpelt@boorsma-consultants.nl

Christian Nederpelt
Adviseur infrastructuur

Op zoek naar een multidisciplinair ingenieursbureau?

Deze website gebruikt cookies en vraagt om uw persoonlijke gegevens om uw ervaring te verbeteren.