Prins Clausbrug, DordrechtInfrastructuur

14542-17061_Prins Clausbrug Dordrecht_20211105_001
Over het Wantij in Dordrecht is een beweegbare fiets- en voetgangersbrug gerealiseerd, de Prins Clausbrug.

De bijzondere Prins Clausbrug is ontwerpen door René van Zuuk Architekten in samenwerking met ABT en Boorsma.
Met het gezamenlijke ontwerp wonnen René van Zuuk, ABT en Ingenieursbureau Boorsma de Open Oproep die de gemeente Dordrecht in samenwerking met Architectuur Lokaal in 2014 organiseerde. Het winnende ontwerp behoorde tot de vijf voorstellen die mochten worden uitgewerkt.

Na het winnen van de prijsvraag hebben René van Zuuk Architekten, ABT en Boorsma het ontwerp zover uitgewerkt, dat er een bindend architectonisch DO gemaakt kon worden. De aannemer mocht van het gemaakte 3D-model slecht 5 mm afwijken. Dit ontwerp is aanbesteed.

Over het project

De Prins Clausbrug is in totaal 141 meter lang en bestaat uit twee stalen aanbruggen en een beweegbaar deel (de val) van bijna 50 meter lang. De draagconstructie bevindt zich in het midden van het brugdek, waardoor het bouwwerk ondanks de forse overspanning slank oogt.

Het ontwerpteam bedacht een niet eerder toegepast constructieprincipe: een basculebrug met een rechtopstaande scharnierende ballastmast die met een pendelstaaf overeind wordt gehouden. De brug ligt hierbij slechts 5 meter boven het water.
Door deze draaibare ballastmast is het openen en sluiten van de brug een bijzonder gezicht, waarbij de mast eerst voorover buigt en daarna weer terugkomt.
De fietsers en voetgangers die de brug passeren worden aan weerszijden om de ballastmast en pendelstaaf heen geleid.

Onderstaande een aantal publicaties over dit bijzondere project:

Afbeeldingen

Op zoek naar een multidisciplinair ingenieursbureau?

Deze website gebruikt cookies en vraagt om uw persoonlijke gegevens om uw ervaring te verbeteren.